Sosyal Medya

Ordusu Asla Mağlup Olmamış Bir Milletin Çocuklarının; Ya Şehadet Ya Hürriyet, Dediği Tıbbiyelilerin Sadece Türklere Özgü Olan 14 Mart Tıp Bayramı Türk Milletine Kutlu Olsun!..

Ordusu Asla Mağlup Olmamış Bir Milletin Çocuklarının; Ya Şehadet Ya Hürriyet, Dediği Tıbbiyelilerin Sadece Türklere Özgü Olan 14 Mart Tıp Bayramı Türk Milletine Kutlu Olsun!..

Ordusu Asla Mağlup Olmamış Bir Milletin Çocuklarının; Ya Şehadet Ya Hürriyet, Dediği Tıbbiyelilerin Sadece Türklere Özgü Olan 14 Mart Tıp Bayramı Türk Milletine Kutlu Olsun!..

Tıp Bayramı için belirlenen tarih 14 Mart olsa da, bu tarih ülkelere göre değişmektedir. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü Doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

Türkiye'de ise durum farklıdır. İlk cerrahhane, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur. Bu tarih Türkiye'de modern tıp eğitimlerinin başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de Tıp Bayramı’nın, 14 Mart tarihinde kutlanmasının nedeni ise hem ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı gün (14 Mart 1827) sayılması hem de Tıbbiyelilerin işgal güçlerine karşı direniş ve mücadele ruhunu ortaya koydukları (14 Mar 1919) tarihine tekabül etmesidir.

1. Dünya Savaşı’nda (1914-1918) 765 tıp öğrencisinden 346’sı şehit düşüp geri dönemeyen, 1915’te katıldıkları Çanakkale Savaşı’nda Mekteb-i Tıbbiye-i Şahâne’nin birinci sınıf öğrencilerinin tamamı şehit düştüğü için 1921’de hiç mezun veremeyen, işgal güçlerince 13 Kasım 1918’de İstanbul’un işgali sırasında mektebin penceresinden üzgün bir halde boğazdaki gemileri izleyen öğrencilerine Dr. Tevfik Salim Sağlam’ın; “Efendiler! Ordusu asla mağlup olmamış bir milletin çocuklarısınız. Çanakkale’de aylarca ateş ve ölüm saçan ve büyüklerimizi korkutup yenemeyen, arzuladığı bu güne o yoldan kavuşamayan bu donanmanın kuru gürültüsü sizi telaşlandırmasın…” dediği aynı günde, aynı duygularla boğazın kenarında Yaveri Cevat Abbas’a “Geldikleri gibi giderler!” diyen Mustafa Kemal Atatürk ile aynı direniş ve mücadele rûhunu taşıyan, 91 yıldır kutlanıyormuşcasına öyle olmadığı halde 92. Tıp Bayramı kutlamasını yapacaklarına işgal güçlerini ikna ederek tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencilerinin de hazır bulunduğu 14 Mart 1919’daki toplantıda Dr. Memduh Necdet’in İngilizlerin, kızıl haç temsilcilerinin yüzüne tokat gibi vurduğu “İtiraf ediyoruz ki vatan, bilhassa onun kalbi, beyni olan İstanbul bu dakikada korkunç bir buhran geçiriyor. Ama korkmuyoruz… Buradayız, burada kalacağız… İstanbul bizimdir, çünkü halife ve hakan yatağıdır. İstanbul bizimdir, çünkü şehitler ve tarih buradadır. İstanbul bizimdir, çünkü istiklâl buradadır!” sözlerinden sonra derdest edilen, mektebin kuleleri arasına yasak olmasına rağmen Türk bayrağı astıkları için zulüm gören Tıbbiyelilerin sadece Türklere özgü 14 Mart Tıp Bayramı büyük Türk milletine kutlu olsun!..

Haydarpaşada şekillenmiş olan Tıbbiyeli rûhu, her daim millî mücâdele bilincinin içinde kendine yer bulur. O rûh, ya bayrakları bayrak yapmak için dökülmüş kanların sahibi Mehmetlere şifa olanların ya da bu toprakları vatan kılmak için şehâdet şerbetini içenlerin rûhudur. Bu rûh, Tıbbiyelilerin millî şuûrudur. Kutlu devleti, kutlu bayrağı, kutlu vatanı ve kutlu bayrağı kendisinden sonra gelecek müstakbel Tıbbiyelilere selâmetle devretmek vazifesi Tıbbiyeli olmanın gereğidir.

Başta hocalarımız, hekim arkadaşlarım, bir dönem sahada bir arada bulunmaktan şeref duyduğum; Türkiye Kamu Sendikaları Konfederasyonu ve Türk Sağlık-Sen (TSS) Genel Başkanı Önder Kahveci ve diğer Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, TSS Eskişehir Şubesinin Önceki Dönem Başkanım Hüseyin KARAMAN ve dönemin Yönetim Kurulu Üyelerim ve sağlık hizmetinin sunumunda olmazsa olmazlarımız, ekip arkadaşlarımız tüm sağlık çalışanları nezdinde 14 Mart Tıp Bayramı büyük Türk milletine kutlu olsun!..

14 Mart Tıp Bayramı'nın tarihî gerekçesini içeren aşağıdaki bağlantıda ekli 15 dakikalık belgeseli izlemenizi tavsiye ederim.

http://kayihancaglar.com/14-mart-tip-bayrami-buyuk-turk-milletine-kutlu-olsun

Sosyal Medyada Paylaş