Sosyal Medya

2023 senesinin Altıncı Paratiroit Ameliyatı

2023 senesinin Altıncı Paratiroit Ameliyatı

Literatürde; "Yılda 10 paratiroit ve 100 tiroit ameliyatı yapan cerrah, deneyimli ve endokrin spesifik çalışan bir cerrahtır." denilmektedir. Buna göre Paratiroit cerrahisinde başarılı kabul edilmek için gerekli olan yıllık 10 paratiroit cerrahisinin altısını yılın ilk çeyreğinde başarı ile tamamlamış olduk!

KD (52) K -1

1seneden beridir genel beden ağrısı nedenle bir dış merkez Dah.tarafından fibromyalji denilmiş, sonrasında şikayetleri geçmeyince aynı merkez Fizik Tedavi birimi tarafından Endokrinoloji önerilmiş. Başka bir dış merkez Endokrinoloji tarafından ise Paratiroit Adenomu tanısıyla ameliyat gereği, söylenmiş.

yıl önce böbrek taşı hikayesi mevcut / 3 sene önce önemsiz bir travma sonrasında gerçekleşen sağ ayak bileğinde kırık, 1 sene önce de el parmağını çekmeyeceye şıkıştırma ile kemikte çatlak hikayesi mevcut.

1 sene önce tarafımıza başvuran hastanın Parathormon (PTH):127* [Normali (N):15-65], Kalsiyum (Ca):10,62*[N:8,5 – 10,5] 24 sa. İdrar Ca:198  (N:<250) Ultrasonda (USG); tiroit bezi sol alt komşulukta 11 x 7 x 18 mm Paratiroit Adenomu  düşündüren bulgu, olmasına karşın sintigrafide ise negatif görünüm mevcuttu. Ameliyat olmak istemeyen hastaya 50 yaş üzeri olmasından dolayı günlük 8-10 bardak su içilmesi ve kalsiyum içeren gıdalardan yoksun beslenmesi şartıyla takip planlandı. 3. ay (6. ayında kontrole gelinmedi) ve 9. ay bakılan Ca ve PTH değerleri sırasıyla;10.1, 97 ile  10.7, 93 idi. Nisan 2023 değerleri; Ca:10,41, PTH:108 idi. Genel vücut ağrısı artan ve psikolojik sorunları da olmaya başlayan hasta ameliyat kararı verdi.

Sinir Görüntüleme Sistemi eşliğinde (Fotoğraf 1) 2,5 santimetrelik kesi ile Minimal İnvaziv Paratiroidektomi işlemine geçildi. Sol ses siniri saptandıktan sonra iç tarafında konumlanmış olan Paratiroit şüpheli ilk yapı çıkarılarak hızlı patolojiye gönderildi (Fotoğraf 2).

Hızlı patolojik incelemeye gönderilen dokunun tiroit bezi olduğu söylenmekle tiroit bezi kalıntısı olan tirotimik tiroit dokusu olduğu anlaşıldı. İntraoperatif (ameliyat esnasında) PTH (iPTH):152 idi. Hem iPTH’nin düşmemesi hem de hızlı patolojide paratiroit saptanmaması üzerine ameliyat sahasında incelemeye devam edildi.

İkinci etapta paratiroit şüpheli dokunun bulunması muhtemel olan tiroit bezi alt komşulukta arştırmaya devam edildi ve içerisinde bulunabileceği yağlı gözeli dokunun tamamı çıkartıldı. Büyütücü gözlükle yapılan incelemede 3 adet lenf düğümü bulunduğu anlaşıldı (Fotoğraf 3). 

Üçüncü etapta incelemeye devam edildiğinde sol  şah damarı arkasına yakınlıkta bahse konu doku yaklaşık 10x30 mm boyutlarında görüldü ve kapsülüne zarar vermeksizin çıkartıldı. Hızlı patolojik incelemeye gönderilen dokunun paratiroit bezine uyar olduğu ifade edilmekle beraber iPTH :21 sonucuyla %50’den fazla azalan PTH seviyesi ile en nihayetinde başarılı olunduğu anlaşıldı. Fotoğraf 1’de de görüleceği üzere ameliyat sonu hem ses siniri hem de Vagus siniri sağlamlık testleri kayıt altına alınarak (Fotoğraf 1) hastamız, sorunsuz bir şekilde uyandırıldı.

Sosyal Medyada Paylaş